Obezbeđen novac za početnike u poljoprivredi

Ministarstvo poljoprivrede i ove je godine obezbedilo novac za mlade poljoprivrednike koji žele da pokrenu biznis, a koji nemaju dovoljno sredstava za finansiranje proizvodnje ili opreme

Za razliku od prošle godine, kada je država davala startap kredite od po 10.000 evra, ove godine mladi mogu da računaju na maksimalan iznos od 1,5 miliona dinara. Znatan deo te sume poljoprivrednici će dobijati unapred, troškove će dokazivati računima, a investiciju će kontrolisati inspekcija Ministarstva poljoprivrede.

– Mladi poljoprivrednici u Srbiji čine tri odsto populacije, dok je prosek u Evropskoj uniji duplo veći. Ovde sela napuštaju zbog male zarade i teških uslova života, a da bi mlađi od 40 godina ostali na selu ili počeli da se bave poljoprivredom, država je odlučna u nameri da im 75 odsto uloženog novca praktično pokloni – kaže izvor Blica.

Novac iz državnog budžeta moći će da dobiju poljoprivrednici od 18 do 40 godina. Uslov je i da imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo ili preduzetničku radnju, da nisu započeli investiciju koju planiraju realizovati državnim novcem, da za tu investiciju ne koriste već druge podsticaje i da su izmirili poreze prema državi.

– Podsticaji su namenjeni za nabavku novih mašina, mehanizacije, ulaganje u razvoj i proširenje biljne proizvodnje i pripreme poljoprivrednih proizvoda, zatim za razvoj i unapređenje primarne stočarske proizvodnje, kao i za podršku investicijama za razvoj i unapređenje prerade mleka, povrća i voća – navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Kako se navodi u Pravilniku o podsticajima za podršku mladim poljoprivrednicima, kandidati koji novac žele da ulože u proizvodnju voća ili povrća moraju da imaju određene površine zemljišta pod proizvodnjom tih kultura. Tako, recimo, oni koji žele kredit da prošire proizvodnju u zatvorenom prostoru moraju da imaju manje od pola hektara pod plastenicima, mladi koji žele da prošire proizvodnju jagoda ili drugog voća ne smeju imati više od dva hektara jagodičastog voća ili pet hektara ostalog voća.

Oni koji državnim novcem žele da prošire broj grla mogu da imaju najviše 19 mlečnih krava ili 150 ovaca… Prilikom rangiranja Ministarstvo će uzimati u obzir da li je podnosilac žena ili muškarac. Žene će imati pet bodova više. Ministarstvo će gledati i koliko porodica ima članova (četiri člana porodice donosiće devet bodova, a šest članova 15 bodova). Rangiraće se i koliko je razvijeno mesto gde se realizuje ulaganje. Zvaničan konkurs biće raspisan uskoro.